Programma

Dido Michielsen

Dido Michielsen

Dido Michielsen is schrijfster van meerdere non-fictie boeken en de roman "Lichter dan ik" (2019). Voor dit boek heeft zij de Nederlandse Boekhandelsprijs gewonnen in 2020. Daarnaast belandde het boek op de longlist van Libris Literatuurprijs en shortlist van de Hebban debuutprijs 2020. 'Lichter dan ik’ werd voor het toneel bewerkt door Esther Scheldwacht en is door de jury geselecteerd voor het NederlandsTheaterfestival 2022 (op 5 en 6 september uitvoeringen in het ITA), als een van de tien beste voorstellingen van afgelopen seizoen. Het boek is vertaald in het Indonesisch en zal ook in het Tjechisch en Italiaans verschijnen. 

Michielsen is getrouwd met Auke Kok en heeft twee Chinese dochters.

Raki Ap

Raki Ap werd in 1984 geboren in een vluchtelingenkamp in Papoea-Nieuw-Guinea. Zijn vader, antropoloog en muzikant Arnold Ap, was vier maanden eerder vermoord vanwege zijn protestliederen die veel Papoea’s inspireerden in hun strijd voor een onafhankelijk West-Papoea. Als éénjarige kwam Raki met zijn moeder aan in Nederland, hij groeide hier op, werd beroepsmilitair bij de Koninklijke Luchtmacht en werkt nu als rijksambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast is hij een bekend gezicht in de klimaat- en antiracismebeweging.

Raki Ap die komt spreken op de dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking
Charles Goudsmit die komt spreken op de dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking

Pieter Anthony & Charles Goudsmit - sprekers
Charles Goudsmit is kok, theatermaker, wereldverbeteraar en dichter. Zijn afkomst is Joods, Afrikaans en Indonesiër. In mijn gedichten koppel ik het heden en de toekomst met het verleden. In de schoonheid van de alledaagse chaos zoek ik naar woorden, naar mijn stem. In mijn performance is woede machteloosheid, liefde en hoop voelbaar.
Pieter Anthony is Moluks en heeft vaak meegewerkt aan activiteiten, die het kolonialisme, discriminatie en racisme bestrijden. Pieter Anthony is altijd bezig om te kijken waar hij de mensen en de woorden vind, die mij hierin inspireren. Hij heeft les gegeven, lang maatschappelijk werker geweest en nu doet hij mee aan activiteiten, die bijdragen aan het gevecht voor inclusiviteit. Graag probeer ik mensen die niet gehoord worden een stem te geven.

Wati Chaeron - spreker en kranslegger


Wati Chaeron is Indonesische schrijver en medeoprichter van Emic Research VOF; hét consultancybureau dat begeleidt en bemiddelt bij zaken tussen het Westen en het Oosten. Als blogger bij belindomag.nl wilt Wati lezers laten zien dat onze toekomst optimist-verantwoord is. De creatieve en levendige culturele wortels van Nederland en Indonesië hebben Wati gevormd. Volgens haar zijn dit ook de pilaren van onze maatschappij. Wati is "Belanda en Indonesisch tegelijkertijd" en houdt van de culturele dynamiek tussen Nederland en Indonesië. Wati staat voor het bouwen van een toekomst met wederzijdse begrip, respect en liefde voor elkaar.

Wati Chaeron die komt spreken op de dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking
Bart Vink


Bart Vink - spreker en kranslegger namens gemeente

Bart Vink is Voorzitter van het Dagelijks bestuur en komt namens de gemeente spreken. Zijn oma heeft ongeveer twintig jaar van haar leven in het vooroorlogse Nederlands-Indië gewoond. Haar zoon, Bart's vader, werd daar in 1928 in Soerabaja geboren. Hij heeft twee kritische boeken over die tijd geschreven: "Verbannen uit Indië" (2007) en "Siedjah" (2017). Het laatste boek is ook vertaald naar het Indonesisch.

Ron Mertens en Stéphan van Beek - kransleggers

Ron Mertens en Stéphan van Beek - opa en kleinzoon - hebben in 2021 een krans gelegd namens het nationaal comité op 4 mei. Voor hen is naast de erkenning van de Indische pijnen ook de erkenning voor de Indonesische slachtoffers belangrijk - zowel tijdens de Nederlandse bezetting, de Japanse bezetting als in de onafhankelijkheidsoorlog. Deze mening zorgde bij de herdenking van 4 mei voor wat commotie. Ron Mertens en Stéphan van Beek leggen daarom juist de krans bij deze herdenking; omdat het dapper is om het op te nemen voor zij die minder gehoord worden in de samenleving.

Ron Mertens en kleinzoon die krans komen leggen op de dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking

Gamelangroep Widosari


Gamelan ensemble Widosari is in 1993 opgericht door gamelanmusicus Elsje Plantema. Haar ideaal: de beste Nederlandse gamelanspelers bij elkaar brengen en een ensemble creëren dat zich met hart en ziel inzet om de mooiste gamelanmuziek ten gehore te brengen. Alles draait daarbij om sensitief samenspel, om overgave aan het totaal. Widosari is uitgegroeid tot een hecht ensemble van Indonesische, Nederlandse en Indische musici. De groep treedt op in verschillende bezettingen, van klein ensemble tot groot orkest, en werkte samen met Javaanse musici, dansers en wayangspelers, maar ook met westerse musici en componisten. Wayangspeler Joko Susilo noemde Widosari na een gezamenlijk project “het beste gamelanorkest buiten Java”. In 2018 gaf Widosari concerten in Solo, Midden Java, o.a. op de slotavond van het Internationaal Gamelan Festival aldaar.

Annabel Laura - muzikant

Laura (1990) zingt op de herdenking liedjes in het Indonesisch en het Nederlands. Annabel is singer-songwriter en beeldend kunstenares voor wie vrijheid en natuur belangrijke thema’s zijn in haar werk. Haar muziek kan omschreven worden als ontspannende ‘liefdesliedjes’ geïnspireerd door de zee, de bomen en verre reizen.

Met haar roots in Nederland en Indonesië als 3e generatie Indische Nederlander, verwerkt ze in haar muziek ook de verschillende culturen die ze met zich meedraagt. Haar debuutalbum ‘Ibu Pertiwi’, wat ‘Moeder Aarde’ of ‘Moederland’ in het Indonesisch betekent, kwam uit in 2017 en leidde o.a. tot optredens in een volle Vondelkerk, uitgebreide tour in Indonesië waar ze speelde op het International Indie Music festival in Jakarta en Ubud Betelnut in Bali. Haar videoclip ‘See the Beauty’ ging in premiere op het Nederlands Filmfestival 2018. In 2020 bracht ze haar EP ‘Wings To Fly’ uit, deels geschreven en opgenomen in Indonesië.


Annabel treedt zowel solo op als in verschillende bezettingen, variërend van duo’s met gitaristen Bram van Langen en Bram Stadhouders of cellist (Keimpke Zigterman, Tjalle Rens), tot trio (gitaar, cello, zang) of vijfkoppige band. Naast podia en muziekfestivals in Nederland als Het Paard (Den Haag), de bekende Horizontoer (Waddeneilanden) en Concerto (Amsterdam) brengt haar veelzijdigheid in de muziek haar ook internationaal (concerten in o.a. Indonesië, België, Duitsland, Spanje en Portugal).


De zoektocht naar de warme gemeenschap die ze ervaart in Indonesië wil ze waar ze ook speelt met haar publiek delen. Dit thema komt terug samen met andere verhalen over haar reizen, vrijheid en de kracht van kwetsbaarheid. Haar kleine, gevoelige liedjes komen recht uit het hart en worden gezongen in het Engels, Indonesisch en ook Nederlands.

Annabel Laura die komt spelen op de dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking
Scroll to top