Programma 2021

Het programma start vanaf 20:00 en duurt tot 21:00. Inloop begint vanaf 19:30. Komt u alstublieft op tijd als u graag een zitplek wilt. U wordt vriendelijk verzocht om de coronamaatregelen in acht te nemen. Met trots deel ik u (erg kort samengevat) onze sprekers:

– Fransisca Pattipilohy

Fransisca Pattipilohy is een Indonesische bibliothecaris, documentalist, feminist en dekolonialistisch activist. In 2002 heeft zij de Triomf prijs gewonnen en in 2011 de ZAMI Award voor de empowerment van zwarte-, migranten- en vluchtelingenvrouwen. In november 2017 nam zij met Jeffry Pondaag het initiatief voor het opstellen van een open brief aan de Nederlandse regering betreffende een onderzoek naar de onafhankelijksoorlog en dekolonisatie. Hierin zetten zij vraagtekens bij de aard, de opzet, de aanpak en de politieke onafhankelijkheid van dit onderzoek. Haar toespraak lees je hier.

– Lara Nuberg

Lara Nuberg, ook bekend als ‘Gewoon een Indisch Meisje”, is blogger, schrijfster en documentairemaakster. In 2020 publiceerde ze met de Indonesische schrijfster Lala Bohang de bundel The Journey of Belonging, een zoektocht naar de betekenis van het (koloniale) verleden op hun familie en henzelf. In juli 2020 werd Lara’s VPRO radiodocumentaire “Wat ervan overbleef” uitgezonden op NPO Radio 1. Haar toespraak lees je hier.

– Stadsdeelbestuurder Flora Breemer

Vanuit Stadsdeel Zuid spreekt Flora Breemer over het monument en het verleden.

– Sarah Sahertian

Sarah Sahertian is een Molukse theatermaakster en actrice. Samen met haar broertje heeft ze een kledinglijn opgericht waarin de reis van Molukkers naar Nederland centraal staat.

Het programma wordt geopend, afgesloten en aan elkaar gepraat door Benjamin Caton. De twee minuten stilte wordt ingewijd door trompettist Sybren van Doesum. De muzikale intermezzo met Indonesische klank wordt verzorgd door Gamelan ensemble Widosari, en Peter Lengams speelt muziek. Verder wordt er een krans gelegd door Lara Nuberg, Fransisca Pattipilohy en Edu Dumasy. Vervolgens vindt er een defilé plaats, waarin u de mogelijkheid krijgt een bloem neer te leggen.

Scroll to top